Keressen bizalommal!

Név: Sebő Géza
Váll.ig.sz.: ES 410113
Adószám: 65589155-1-33
Székhely: 2142 Nagytarcsa, Honfoglalás u.56.
Telefon: +36 (70) 202-4970

Ne csak az árat nézze, nézzen az árak mögé is!

Amikor Ön egy adott munkára árajánlatot kér, akkor csak a számokat látja és az alapján próbál tájékozódni, hogy vajon melyik szakembert válassza? Egy adott munkára sokféle ajánlatot lehet kapni. A számok alapján azonban nehéz eldönteni, hogy melyik ajánlat a kedvező Önnek.


Munkánkra 5 év garanciát vállalunk!

Garanciát a gipszkarton szerelésre csak akkor lehet vállalni, ha szakszerűen építettük meg az alapot, illetve a glettelést rendeltetésszerű anyagokkal, illetve hézagerősítőkkel látjuk el. Ha gondos munkát szeretnénk, akkor ott gondos előkészítésre is szükség van. Idővel azt is megtanultam, hogy nem feltétlenül az a jó, amit én jónak látok. Ezért elsődlegesen a megrendelőm kívánságát teljesítem, és csak másodlagos, hogy én miképpen látom.

A tetőtéri ablakokról

A tetTetőterek kialakítására egyre nagyobb igény mutatkozik. Ennek oka sok minden lehet; bizonyára sokan tapasztaltuk azt, hogy a ferde falak illetve az érdekes találkozási pontok kialakulása, a nem mindennapi fényviszonyok milyen kellemes hatással vannak ránk. Az már csak hab a tortán, amikor a régi ácsszerkezetet megőrizve alakítunk ki egy izgalmas új világot. A régi vagy új építésű tetőterekben viszont szükség van ablakokra; amik a természetes fénnyel és a külvilággal kötnek minket össze.

Fény a tetőtérben:
Többféle variáció közül válogathatunk tetőszerkezetünk adottsága és anyagi lehetőségeink szerint. Ha terasz kapcsolódik a tetőtérhez, akkor nagy üvegfelületeket tudunk kialakítani. Nyeregtető esetén az oromfalakba elhelyezett függőleges nyílászáró beépítésével, illetve a kutyaólba épített vízszintes ablakok beépítésével foglalkozhatunk. Leggyakoribb azonban a tetőtéri ablakok - tetősíkablakok - beépítése.

Mennyi ablakra van szükségem?
Az előírásoknak megfelelően akkor járunk el, ha a beépített területhez viszonyítva 10% üvegfelületet alakítunk ki. Több kisebb ablak elhelyezésével nagyobb fényt érünk el, mint egy nagy tetősík ablakkal. A tetősíkablakokat tudjuk sorolni, így nagyobb területre tudunk fényt bevezetni. A magasabban lévő ablakokat azért helyezzük el, hogy nagyobb fényt eresszünk be, de ezek a kilátást nem segítik elő A magasan elhelyezett, illetve az alacsonyan elhelyezett ablakok kombinációjával nagy összhangba tudunk kerülni a kinti környezettel.

Fontos figyelni arra, hogy a tetősíkablak olyan magasságba kerüljön, amin keresztül ülve is kilátunk. Gyakori problémát jelent az, hogy a jobb térkihasználás miatt emelik a parapet magasságot. Ezzel valóban növeltük a tetőtér építészeti hasznos alapterületét, de a tetősíkablakok kezelhetőségét viszont tönkretesszük! Egy normál tetősíkablak beépítési magassága 90-110 cm között van. Ez a beépítési magasság az ablak alsó síkjára vonatkozik. Megemelt parapet magasságnál ez a méret 140-160 cm közé esik. Ezzel azon túlmenően, hogy nem lát ki, még az ablak nyitása-zárása is kisebb produkcióba fog kerülni.

Van megoldás ezekre a tetőterekre is. Kaphatóak olyan ablak típusok, amik a térdfalba beépíthetők, sorolható a ferdesík ablakkal. Komfort érzetünket nagyban javítja ez a megoldás, mert a térdfalba beépített függőleges ablakon keresztül ülve is kiláthatunk. Mielőtt azonban ere gondolnánk, érdemes ajánlatokat kérni erre a rendszerre a különböző tetőtérablak gyártóktól.

Mekkora ablakot vegyek?
Ahhoz, hogy kilássunk, 90-110 cm-re kell elhelyezni az ablak alsó síkját. Az ablak kinyitásához a felső kilincs 180-200 cm-re legyen. Ha a tető hajlásszöge alacsony, akkor minél hosszabb ablakra van szükségünk. Az alsó síkban elhelyezett kilincs esetén is érdemes odafigyelni a beépítési magasságra, mert nyitni ugyan tudjuk de a visszazáráshoz esetleg hokedlira lesz szükségünk.

Komfort érzetünk növelése érdekében úgy helyezzük el az ablakokat ahogy akarjuk, és annyit amennyit csak szeretnénk. Egy dologra azért érdemes odafigyelni: Nem egy olcsó mulatság!


Milyen típusú legyen az ablakom?

 • Alsó kilinccsel ellátott ablak:
  Előnye, hogy gyermeke is tudja működtetni.
 • Középtengelyes ablak:
  Az ablak forgáspontja középen van elhelyezve. Ennek következménye az, hogy az ablak benyílik a tetőtérbe, könnyen beverhetjük a fejünket, illetve nem tudunk kényelmesen kinézni rajta.
 • Háromnegyedben elhelyezett fogáspontú ablak:
  Az ablak negyed része nyílik csak be a tetőtérbe, kényelmesen elférünk alatta.
 • Felső ponton nyíló ablak:
  A legkorszerűbb nyitási mód, kényelmes, teljes szabadságot nyújtó ablak.


Hangszigetelés, hőszigetelés
Érdemes megnézni a gyártók ajánlatát. A hőszigetelésre mindenféleképpen fordítsunk nagy figyelmet, egy rosszul megválasztott ablak a későbbiekben igen sokba kerülhet. Ezt a hibát érzékeljük télen, nyáron. Arról, hogy az ablaknak milyen a hőátbocsátási tényezője az U érték ad felvilágosítást. Minél kisebb ez az érték, annál jobb a hőszigetelő képessége a választott ablaknak.

Kínálnak olyan üvegezéssel ellátott ablakokat, is aminek a hangszigetelése fokozottan jó. Erre ott érdemes figyelni, ahol magas az utcazaj. Gyártanak olyan tetősíkablakokat is, amiknek a paraméterei a betörés elleni védelemre vannak kiélezve. Ahol esetleg ezzel is számolni kell, érdemes erre odafigyelni.

Kézi vagy motoros működtetés?
A kézi működtetésnél olcsóbb nincs. Amennyiben váratlanul jön egy nagy szél, zivatar - érdemes a közelben tartózkodni a károk elkerülése végett. Vásárolhatóak olyan rendszerek is, amik ezeket a rendkívüli eseményeket figyelik és - anélkül, hogy otthon lennénk - helyettünk beavatkoznak.

Tetősíkablakokhoz vásárolható kiegészítők:

 • Fényzáró roló,
 • Roletta - tompítja a fényt, árnyékol
 • Harmonika roló - szűri a bejövű fényt, akár egy függöny
 • Reluxa - lamellák zárásával szabályozzuk a beáramló fényt
 • Hővédő roló - hővédelem, fényzárás nélkül
 • Szúnyogháló - belső falsíkra kell szerelni


Ha az ablak olyan magasan van, hogy már nem éri el, akkor vásárolhat napelemes, illetve elektromos működtetésű rendszereket is.

Az ablakok beépítése:
Tetőtéri ablakok beépítésére azt tudom tanácsolni, hogy csakis olyan szakemberrel végeztesse akinek van erre beépítési bizonyítványa. Sokan gondolják most azt, hogy túlzok, de egy rosszul beépített ablak már csak bontással távolítható el! Gyakori probléma, hogy a tetőablak ferdén van berakva, nem párhuzamos a ferdesíkkal, beázik.

A tetőtéri ablakok belső kialakítása is nagy szakértelmet igényel. Érdemes olyan ablakot vásárolni, amiben gyárilag benne van a hőszigetelés és a párazáró fólia. Az ablakok környékét gondosan ki kell szigetelni, hézagmentesen. A szigetelés és a gipszkarton, vagy lambéria közé párazáró fóliát kell elhelyezni. Azoknál az ablakoknál ahol nincs gyári párazáró fólia, a párazárást fel kell vinni az ablak széléig. A sarkokat, illesztéseket alumínium kasírozott ragasztó szalaggal kell folytonossá tenni. Gyakran előfordul, hogy ezeket kihagyják, ennek következménye többek között a sarkokban kialakuló penészesedés.

Az ablakok kialakítása is eredményezheti a penészesedést. Az ablakok környékét nem szabad dobozszerűen kialakítani. Az ablak alsó síkjától függőleges, míg a felső síkjától vízszintes zárást kell alkalmazni. Az ablakok alá kerülő radiátorok segítségével elkerülhetjük az ablakokon lecsapódó páraképződést. A függőleges ablakzáráson akadály nélkül fel tud menni a meleg levegő, a vízszintes részen pedig távozni tud. A helyiség szellőztetésére jó megoldás ha naponta 4-5-ször szellőztetünk kb. 5 percre.